Racen
Den Engelske toy Terrier som vi kender i dag er et resultat af avlen på Black og Tan terrieren. En race som i dag er uddød i hjemlandet England, men er kendt fra beskrivelser og tegninger tilbage til 1500tallet og er sandsynligvis den ældste terrierrace. Black og Tan terrieren fandtes i flere farvevariationer end navnet tilkendegiver. ETT blev formet op gennem 1800 tallet i England, hvor miniaturehunde var meget populære og flere kilder hævder at racen blev krydset med Italiensk mynde for at opnå den ønskede størrelse, men dette er ikke bevist. Flere kynologer mener at den Engelske Toy terrier findes i avlslinjerne hos både Yorkshire terrier samt Miniature Pincher.
Racen er tæt i familie med den noget større Manchester Terrier. Den blev i det victorianske England hurtigt populær som rottehund. Hunden blev placeret i en indhegnet arena med en masse levende rotter, hvorefter hunden skulle fange og dræbe flest mulig rotter på tid, dette var en populær sport og der blev indgået mange væddemål om resultatet. Små hunde blev foretrukket og dette fik indflydelse på avlen, da idealet blev at fremavle den mindst mulige hund som fortsat var i stand til at begå sig i rottearenaen. Den mest kendte hund er "Tiny", en Black og Tan terrier på bare 2,5 kg, slog 300 rotter ihjel på under 1 time i 1848. Denne sportsgren udfasede i takt med dannelsen af den engelske kennelklub og racen begyndte i stedet at indtage udstillings ringen. På den første udstilling nogensinde, hvor alle racer var repræsenteret, var der et større antal Black and Tan Terrier, som dengang blev inddelt i vægtgrupper og dette fortsatte frem til 1920érne hvorefter racen splittes op i Manchester Terrier og Miniature Black and Tan terrier som i 1962 ændrer navn til Engelsk Toy Terrier. En del Black og Tan Terriere i alle størrelser blev eksporteret til Canada og USA og blev ophav til en større population, som i mange år har været isoleret fra den europæiske avl, inden der begyndte at komme avlsmateriale den modsatte vej. I Nordamerika blev racen ligeledes splittet op i Manchester og Black and Tan, men grundet en tilbagegang i antallet af standart Manchester terrier tilbage i 1958 redefinerer den amerikanske Kennelklub til en samlet race med to varianter, standart og Toy.
Den engelske Toy Terrier er i dag på den engelske Kennelklubs liste over truede racer og der gøres i England og mange andre lande et stort arbejde rent avlsmæssigt for reetablere en tilstrækkelig stor genpulje, samt øge kendskabet til racen på. Den engelske Kennelklub har blandt andet, åbnet deres stamboger for import af Manchester Toy Terrier fra Nordamerika, hvor de kan blive om registrerede til Engelsk Toy Terrier, dog kun såfremt at det kan dokumenteres at det er en Toy og ikke en standartvariant. Dette har skabt stor debat ikke mindst blandt engelske avlere hvor der er mange meninger både for og imod dette tiltag fra Kennelklubben.
Racen er bedst kendt i hjemlandet samt i USA og Finland, men også forholdsvis udbredt i Norge og Sverige. I Danmark har der været startet avl på racen tilbage i 1990érne. I dag findes der to DKK avlere i Danmark og der er importeret enkelte eksemplarer til Danmark de sidste to år, så forhåbentlig vil vi se mere til denne race fremover.
Udseende:
Den Engelske Toy terrier er en særdeles elegant, velafbalanceret og kompakt hund, med stramme, tørre linjer. Den skal være harmonisk bygget, med en lang, elegant og let buet hals, en smal og dyb brystkasse, med godt hvælvede ribben samt et let buet lænd. Pelsen skal være kort, tæt og skindende i farverne Sort som Ibenhold og Tan farvede (en dyb kastanje farve) markeringer som beskrevet i standarten. Ørene skal bæres oprejst og have form som flammen på et stearinlys. Ideal højden er 25-30 cm og idealvægten er 2,7 – 3,5 kg. En del individer er i dag noget større og ses helt op til 40 cm med en vægt på 7-8 kg, hvilket ikke er ønskeligt. Nogen afvigelse bliver accepteret, da der avlsmæssigt arbejdes intensivt på at få en sund er racetypisk hund. Racen kan have problemer med tandmangel og der kan være tale om et betydeligt antal manglende tænder. Flere lande syd for den danske grænse har indført avlsrestriktioner på racen således at racen ud over alm bedømmelse på udseende og temperament også skal have min. 40 tænder for at kunne blive avlsgodkendt. Racen kan have patella luxation og bør altid undersøges inden evt. avl, det er dog ikke et udbredt problem hos racen som i kraft af et intensivt avlsarbejde er en sund race, med få problemer.
Temperament.
Det er en livlig, energisk og aktiv race, som gerne deltager i lange gåture, lydighed og agility og andre former for sport. Den har en rigtig god næse og går gerne spor. Den knytter sig meget til familiens medlemmer men kan være reserveret overfor fremmede, men det varer dog sjældent så længe, dog er det vigtig, som med alle racer at den socialiseres godt. Det er en blid og imødekommende race på de fleste områder, men man skal aldrig glemme at det er en Terrier og den er skabt til at fange og slå byttedyr ihjel.
© 2024 Dansk Terrier Klub. All rights reserved.